MEDYA

  • Anasayfa
  • Medya
  • Haberler
  • BAT Türkiye, Dijital Dönüşüm Süreçlerinde NGN Smart Digital ile Globale Taşınan Bir İş Birliği Gerçekleştirdi

BAT Türkiye, Dijital Dönüşüm Süreçlerinde NGN Smart Digital ile Globale Taşınan Bir İş Birliği Gerçekleştirdi

Endüstriyel nesnelerin interneti, büyük veri ve yapay zekâ gibi yeni sanayi devriminin bileşenleri hayatın her alanında yenilikçi yaklaşımları da beraberinde getiriyor. Özellikle teknolojideki hızlı gelişim sayesinde, fabrikalardaki üretim süreci bambaşka bir noktaya doğru evriliyor. Verimli üretimin artık akıllı üretim anlamına geldiğini keşfeden birçok kuruluş da dijital dönüşümlerini hızlandırarak geleceğe akıllı fabrikalar ile ayak uydurdu bile!

48 ülkede, 55 üretim tesisiyle üretimlerine devam eden ve 55.000’den fazla kişiye istihdam sağlayan British American Tobacco (BAT) da bu dönüşüm sürecine dahil olan şirketler arasında yer alıyor.

BAT Türkiye Samsun fabrikası dünya genelindeki 55 üretim tesisi içindeki en büyük kapasiteye ve üretim hacmine sahip ilk 5, Avrupa ve Kuzey Afrika Bölges’sinde ise ilk 2 fabrikadan biri konumunda. Türkiye’deki toplam yatırımı 2 milyar doları aşan BAT Türkiye, doğrudan ve dolaylı yoldan 3.000 kişiye istihdam sağlıyor.

BAT Türkiye, dijital dönüşüm süreçlerinde gelecek için daha az maliyetle etkin bir operasyon tabanı kurmak; üretim süreçlerini çok daha sağlıklı bir şekilde takip ve kontrol edebilmek adına NGN Smart Digital ile Türkiye’de başlayıp globale taşınan bir iş birliği gerçekleştirdi.

İş birliği kapsamındaki projede, BAT Samsun Fabrikası üretim hattındaki manuel kontrol ve sayım süreçleri, NGN tarafından BAT Türkiye’nin ihtiyaç ve talepleri çerçevesinde geliştirilen AI (Yapay Zeka) uygulaması ile dijitalleştirilip otomatik sayım yapan bir sisteme bağlandı.

NGN, akıllı telefonlarda çalışan ve mobiliteye de imkan sağlayan projeyi BAT Türkiye’nin Samsun fabrikasında Avrupa ve Kuzey Afrika kıdemli iş analisti Hasan Uğur ve BAT Information & Digital Technology ekibinin de destek ve yönlendirmeleri ile sadece 4 ay gibi kısa bir sürede hayata geçirdi. Proje öncesinde, projenin gerçekleştirildiği üretim hattında üretilen ürünlerin sayısı manuel ve tahmini olarak tespit edilebildiğinden, bu tahminlemenin hata payı hem atık miktarlarını hem de üretim verimliliğini olumsuz yönde etkileyen bir unsurdu. Bu proje ile %99.7’lere çıkan doğru ürün sayımı ile hem verimlilik arttırıldı hem de ilgili ürüne ilişkin stok doğruluğu sağlanmış oldu.

BAT TCNA (Türkiye, Kafkaslar ve Kuzey Afrika) Bölgesi’nden Sorumlu Bilgi & Dijital Teknolojiler Direktörü Öğünç Aksoy, bir başarı hikayesine dönüşen iş birliği ile ilgili görüşlerini şu şekilde paylaştı:

"Dijitalleşmenin 2025 yılına kadar sanayide 3.7, akıllı şehir uygulamalarında 1.7, sağlık uygulamalarında 1.6 ve toplamda 11 trilyon dolar miktarında ek gelir yaratması bekleniyor. BAT Türkiye olarak biz de dijital dönüşüm sürecimize yapay zeka tabanlı bu uygulama ile ivme kazandırdık. Proje daha prototip aşamasındayken bile yapay zekanın gereksinimlerimizi insan gücünün çok daha ötesinde karşılayabileceğini deneyimlemiştik. Uygulamanın işi kolaylaştırması, hızlandırması ve mükemmelleştirip nerdeyse hatasız hale getirmesinin yanı sıra bir diğer önemli özelliği de kullanımının çok basit olmasıydı. Sadece üretilen ürünlerin üzerinde olduğu tepsinin fotoğrafının çekilip uygulamaya yüklenmesiyle tamamlanan ve daha önce sadece tahminleme yöntemi ile yürütülen üretim sayım süreci sadece 30 saniye içinde %99.7 doğrulukla sonuç vermeye başladı.

Diğer taraftan BAT Türkiye’nin NGN ile geliştirdiği bu uygulamanın başarısı grubun diğer ülkelerinde de ses getirdi ve projemiz bir benchmark oldu.

Bu bizim için ayrı bir gurur. Türkiye’den sonra uygulamamız hem BAT Polonya Fabrikası’nda hem de BAT Özbekistan Fabrikası’nda da kısa bir adaptasyon süreci sonrasında canlıya alındı ve benzer verimlilik artışına burada da ulaşıldı. Sonuç olarak Avrupa ve Kuzey Afrika pazarı ağırlıklı olmak üzere toplamda 20 ülkede projenin hayata geçirilmesi için NGN ile global bir anlaşma yaptık.

Şunun da altını çizmek isterim ki, dijitalleşme yol haritanız kadar sizinle bu süreçte kol kola yürüyecek, sizin ihtiyaçlarınızı doğru analiz edip size özel çözümler sunabilecek ve hızlı destek alabileceğiniz bir iş ortağı ile çalışmak da çok çok önemli.  

Bu anlamda NGN bizim için sadece bir teknoloji ortağı olmanın çok ötesinde. Dijital dönüşüm sürecimizde akıllı fabrika sistemlerine yönelik yatırımlarımızın devamını planlıyoruz.

Verimlilik artışımızı önemli miktarlarda iyileştirecek bütünsel bir performans ve operasyon yönetim olanağı sunarak maliyetleri düşürüp üretim kalitesini ve verimliliğimizi artıracak farklı projelerde de NGN ile iş birliğimizi sürdürmeyi arzuluyoruz.’’

Bizimle İletişime Geçin

Başarılı

Formunuz başarılı bir şekilde gönderilmiştir.