MEDYA

Garanti Teknoloji, Sistemlerindeki Dönüşümü NGN ve EMC ile Gerçekleştirdi

İki yıl önce yeni veri merkezine geçme kararı alan Garanti Teknoloji, NGN Bilgi İletişim Hizmetleri’nin desteği ve EMC ürünleriyle iki önemli projeyi hayata geçirdi.

Garanti Teknoloji Veri, Platform Yönetimi ve Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ferda Bek, “Açık sistemler tarafındaki verimiz çok hızlı büyüdüğü için sürekli olarak yeni disk sistemi almak zorunda kalıyoruz. Yeni disk sistemi almak demek de mevcut disk sistemi üzerinde bulunan verilerin yeni alınan disk sistemi üzerine taşınması gerekliliği anlamına geliyor. Bu gereklilik işlemlerde kesintiye sebep olduğundan bizim için istenmeyen bir tablo oluşturuyor.” diyor.

Garanti Teknoloji yaptığı uzun süreli araştırma sonucunda bu problemin çözümü için disk sistemlerini sanallaştırma kararı aldı. Bek, bu kararın kendileri açısından zorluğunu şu şekilde ifade ediyor: “Disk sistemlerini sanallaştırma platformu; sunucu ile disk sistemleri arasında yeni bir katman oluşması anlamına geliyor. Nasıl yol alacağımız ve nasıl bir sonuç alacağımız bizim açımızdan birer soru işaretiydi.” Bu soru işaretlerini EMC’nin Vplex teknolojisi ile aştıklarını belirtiyor: “Vplex teknolojisinin üzerinde veri tutmuyor olması, o katmanda hata olması durumunda bile veri kaybetmemenizi sağlıyor. Vplex’i seçmemizin nedeni de bu idi. Şu anda iki adet Vplex sistemimiz var ve kendi içlerinde yedekli çalışmaktalar. Bir katmanı tümüyle kaybetsek bile, kesintisiz operasyona devam edebilecek bir yapı tasarladık.” Garanti Teknoloji Veri Depolama Yöneticisi Kenan Yılmaz, sanallaştırmanın kendilerine sağladığı bir diğer faydanın da üretim alanındaki disk sistemlerini çift kopya tutmaya başlamaları olduğunu söylüyor: “Verilerimizi, iki ayrı fiziksel disk sisteminde tutuyoruz. Bunun sonucunda disk sisteminin kendisinde yaşanacak donanımsal kayıplara karşı da uygulamaları etkilemeyecek bir yapıya sahip olduk.”

Garanti Teknoloji Takım Yöneticisi Kenan Ağyel 2016 yılı başında yeni bir veri merkezine taşındıklarında şu ankinden farklı olarak çift veri merkezi yapısına geçeceklerini belirtiyor. İlk olarak mevcut veri merkezinde bulunan disk sistemlerini EMC Vplex Local ile sanallaştırmaya başladıklarını belirtiyor ve şöyle bir eklemede bulunuyor: “ EMC Vplex Local çözümü ile mevcut veri merkezinde disk sistemlerimizi sanallaştırdık ancak bu bir kampüs çözümü değildi. Yeni veri merkezi projemiz ile birlikte EMC Vplex Metro çözümüne geçerek kampüs ortamında çoklu veri merkezinde bulunan disk sistemleri arasında aktif-aktif yapı kurmuş olduk. ”

Replikasyonda yeni dönem

İzmir’de Olağanüstü Durum Merkezi bulunan Garanti Teknoloji felaket kurtarma projesini de NGN ve EMC desteğiyle hayata geçirmiş oldu. EMC RecoverPoint çözümü ile İstanbul İzmir arası veri replikasyonu yapılmaya başlandı. Daha önce Garanti Teknoloji’nin olağanüstü durum merkezinde uygulama bazlı bir replikasyon sistemi bulunuyordu. Bu da felaket merkezine yapılan replikasyonu oldukça sancılı bir süreç haline dönüştürüyordu. Buna çözüm olarak “disk-to-disk” replikasyon çözümüne geçmeye karar verdiklerini belirten Ferda Bek, “disk-to-disk replikasyona karar vermemiz ile disk sistemlerimizi sanallaştırmaya geçişimiz aynı zamanlarda verdiğimiz stratejik kararlardı. Disk-to-disk replikasyonla uygulamadan bağımsız disk sistemlerimiz üzerinde ne varsa ve hangilerini replike etmek istiyorsak, onları tek bir noktadan kontrol ederek replike edebileceğimiz bir altyapı tasarlamış olduk. Böylece replikasyonlarımızı sorunsuz bir şekilde ve 2 ms gibi çok iyi bir yanıt süresi ile çözmüş olduk.” diye ekliyor. Ağyel ise bu değişimin kendilerine bir diğer faydasının da güvenlik noktalarında olduğunu belirtiyor. “Olağanüstü durum merkezimize veriyi sorunsuz replike etmekle kalmayıp, aynı zamanda sürekli veri replikasyonu (Continuous Remote Replication –CRR) teknolojisi ile ‘Point in Time’ dediğimiz değişik zamanlara geri dönebilme gibi bir yetkinliğe de sahip olmuş olduk” diyor.

Tüm bu projeler hayata geçirilirken Garanti Teknoloji gerekli desteği NGN’den aldığını belirtiyor. Bek başarılı işbirliklerini şu şekilde özetliyor: “NGN’i iş ortağı olarak seçmek bizim için önemli bir karardı. EMC’ye de NGN ile çalışmak istediğimizi söyledik. Bütün bu satın alma sürecinde, ürünlerin temini ve kurulumunda NGN’in önemli katkıları oldu. Zaten uzun zamandan beri yakın çalıştığımız ve katkılarından memnun olduğumuz bir iş ortağımız.”

NGN’in Finans sektöründen sorumlu Satış Direktörü Cem M. Kotanoğlu, “Garanti Bankası ile uzun süredir yakın bir işbirliği içinde çalışmaktan çok mutluyuz. NGN olarak yeni teknolojilere sürekli yatırım yapıyoruz ve asıl amacımız Türkiye BT pazarında katma değer yaratan lider sistem entegratörü olmak. Yeni çözümlerimiz ve sürekli büyüyen ekibimiz ile birlikte Garanti Teknoloji ile var olan bu güzel iş birliğimizi artırarak devam ettirmeyi hedefliyoruz.” diyor.

Bizimle İletişime Geçin

Başarılı

Formunuz başarılı bir şekilde gönderilmiştir.